Az Esőerdő Szövetség által minősített kávé – mit jelent ez?

Te is figyelsz, hogy milyen termékeket veszel le a boltok polcairól? 
Ha igen, akkor neked is fontos a béka. 

‌A "Kövesd a Békát" az Esőerdő Szövetség globális kampánya, célja, hogy a vásárláskor jobb döntéseket hozzunk– ehhez nem kell mást tennünk, mint követni a békát, azaz a Szövetség jelét az egyes termékeken. A kezdeményezéshez 93 ország csatlakozott. A Costa Coffee 2008 óta dolgozik együtt az Esőerdő Szövetséggel. 

‌A Costa Coffee számára a minőség mellett elsődleges szempont a fenntarthatóság. Ezért világszerte minden Costa Coffee készítéséhez kizárólag Esőerdő Szövetség (Rainforest Alliance – RFA) minősítéssel rendelkező kávészemeket használnak. A csomagolóanyagok kiválasztása esetén is fontos szempont, hogy csak a szervezet által minősített anyagokat használják fel.

Gávris Iván, a Costa Coffee kávészakértője: Ma már egy világszerte ismert és iparágában vezető vállalat, mint a Costa Coffee, nem teheti meg, hogy nem foglalkozik a következő generációk által lakott világ állapotával. Az RFA minősítés tanúsítja és garantálja, hogy mind a termelés, mind a feldolgozás olyan módon történik, ami harmóniában van az ott lévő őshonos állat- és növényfajokkal. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ahol éppen nem nő fa, oda ültetnek egy kávécserjét, nem irtanak ki hozzá erdőket.”


Az 1986-ban alapított Rainforest Alliance (RFA) célul tűzte ki a trópusi erdők megőrzését. A minősítést kizárólag olyan gazdaságok, farmok kapják, melyek az esőerdők védelme szempontjából a nagyon szigorú kritériumrendszernek 
‌is megfelelnek. 

‌Az RFA minősítés amellett, hogy a növényeknek a környezettel harmóniában történő termesztését tanúsítja, az ott élő embereknek egy normál életszínvonal fenntartásához szükséges bért biztosít - ezért ezek a farmok jobb és biztonságosabb munkahelyeknek számítanak. A nagy ültetvényeken foglalkoztatottak gyakran a legkiszolgáltatottabbak az ágazatban, ezért ezen gazdaságok tanúsítása munkavállalók ezreit védi és szolgálja. 

‌A Costa Coffee világszerte támogatja ezeket a kávétermelő közösségeket annak biztosítása érdekében, hogy fenntartható forrásból szerezhesd be 
‌magas minőségű kávédat.

Követed a békát? 
Az Esőerdő Szövetség tanúsítása az üzletmenet számára is előnyös: a Nielsen kutatása szerint a magyar vásárlók is szívesebben veszik le a polcról a környezettudatos vállalatok termékeit. A fogyasztók 80%-a szerint fontos, hogy egy vállalat környezettudatos legyen, az Y-generáció esetében ez az arány még magasabb. 

‌És hogy miért pont egy béka az Esőserdő Szövetség jelképe? A békákat "indikátorfajnak" nevezik, ami azt jelenti, hogy olyan helyeken jelennek meg, ahol egészséges ökoszisztéma van. Az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatók!