Így készítsd el a tökéletes kávét kotyogós kávéfőzővel

Vakon botorkálsz reggelente a konyhába és készíted el az ébresztő kávédat? Többségünk inkább funkcionálisan kávézik, azaz pusztán fel akarunk ébredni a reggeli feketétől. Közben egyre többen vannak, akik élvezeti szándékkal, minőségi kávét isznak. Te melyik csoportba tartozol? Azt gondolod, a konyhádban megtalálható kávéfőző nem alkalmas minőségi kávé elkészítésre? Pedig olyan egyszerű eszközökkel is mint egy kotyogós, lehet tökéletes kávét főzni és igazi kávéélményt átélni – a kérdés csak az, hogyan? 

‌Az otthoni kávéfőzést forradalmasító eszköz igen hosszú múltra tekint vissza: Alfonso Bialetti 1933-as találmánya, a nálunk csak kotyogós néven ismert kávéfőző ma is szinte minden háztartásban fellelhető. Máig ez az egyik legnépszerűbb kávékészítési eszköz Magyarországon is, de Olaszországban is igen közkedvelt.

Sokszor temették már a kotyogóst, ahogy modernebb eszközök kerültek a konyhákba, ám úgy tűnik Bialetti találmányának töretlen a népszerűsége. 
‌Ez talán egyszerű működésének köszönhető: a kávéfőző alsó részébe tett víz a melegítés hatására gőzzé válik, és így hatol át a szűrőben lévő kávérétegen – ez akár 1 perc 40 másodperc alatt is megtörténhet. A nyomás hatására a kávéban lévő koffein és az aromák hatékonyan oldódnak ki, és a lecsapódó víz jellegzetes ízt, illatot és színt kap. Talán sokan nem tudják, hogy minőségi kávéból ezzel a hagyományos eszközzel is kiváló feketét lehet főzni, csupán oda kell figyelni a részletekre. ‌ 

‌‌Így főzz tökéletes kávét kotyogósban a Costa Coffee szakértői tippjei alapján! ‌ ‌

‌1. Melegítsd meg a vizet! Nem mindegy, hogy mennyire meleg vízzel indul a kávéfőzés. Mivel a kotyogósban egyszerre alacsony a nyomás és magas a hőmérséklet, ezért érdemes forró vizet beleönteni. Ezzel elkerülhető az égett, keserű végeredmény. ‌ ‌

‌2. Őröld frissen! A boltban elérhető őrölt kávék ideális finomságúak a csomagoláson jelzett kávéfőzőkhöz. Ha azonban még frissebb kávéra vágysz, akkor vásárolj egy egyszerű kézidarálót és közvetlenül főzés előtt őröld meg a kávészemeket. ‌ ‌

‌3. Ne tömörítsd le a kávét! Sokan elkövetik ezt a hibát, pedig így a víz nem tudja alaposan átjárni a kávét. Ehelyett töltsd meg a fémszűrőt kávéval, távolítsd el a felesleget a széléről, majd finom ütésekkel egyengesd el az őrleményt. ‌ ‌

‌4. Hagyd nyitva! Miután felraktad a kotyogóst nagy lángra vagy magas fokozatra a tűzhelyre, érdemes a tetejét nyitva hagyni, hogy el ne mulaszd a nagy pillanatot. Amikor a kávé elkezd lefőni, lecsukhatod a tetőt és le is veheted a tűzhelyről.

Gávris Iván, a Costa Coffee kávészakértőjének további javaslata: „Ha elkészült a kávé, fogyaszd el azonnal, hogy a legteljesebb kávéélményt élhesd át, tökéletes ízekkel és aromákkal. Nem szabad azonban a kotyogósunkról sem megfeledkezni. A kávéfőzőt hűtsd le: az alját tartsd hideg víz alá, hogy ezzel is elkerüld a tömítő megégését – ez ugyanis a következő kávéd ízét befolyásolhatja. A kávé attól is keserűvé válhat, ha túl sok ízanyag oldódik ki a főzés során.”


A kotyogós kávéfőzőben készülő kávéról Gávris Iván, a Costa Coffee kávészakértője ebben a videóban ad további szakmai tippeket.