Minden második munkavállaló munkavégzés közben is kávézik

Te kávézol a munkahelyeden? Azok között akik igen, minden második munkavállaló számára a munkáltatója ingyen biztosítja a kávét, a többiek maguk veszik vagy viszik be a napközbeni koffeinadagjukat. A jó munkahelyi kávé elvárás lett, ami nagyban hozzájárul a munkavállalói jóléthez is. 

Jó a kávé a munkahelyeden? 
‌A Costa Coffee kíváncsi volt, vajon fontos-e, hogy jó minőségű kávét igyanak a magyarok a munkahelyen – erre 73 százalék válaszolt igennel. Hogy milyen a jó kávé? 65 százalék szerint olyan, amiben az illatok és ízek harmonikusan illeszkednek egymáshoz, 36 százalék szerint pedig pont annyira erős, amennyire kell. 

Ki fizeti a munkahelyi kávét? 
‌45 százalék mondta, hogy rendszeresen kávézik napközben a munkahelyén. A munkahelyen kávézók több mint felénél ez egyfajta juttatás és nem kell érte fizetni: annyit és úgy isznak, amennyit csak szeretnének. 

Milyen kávét iszunk a munkához? 
‌Eltérő napszakokban más-más típusú kávét fogyasztunk: a munkahelyeken a reggeli időszakban az erősebb, espresso típusú kávét (86%), míg az ebédet követő délutáni órákban inkább a cappuccino-t (53%), a latte macchiato-t (56%) és az ízesített kávékat (74%) kedvelik a munkahelyükön kávézók. 

‌Hány perc a kávészünet? 
‌Sokan már a munkába menet vagy oda beérve azonnal kávéznak: a kutatás szerint útközben a legtöbben kávézóban vagy benzinkúton vett elviteles kávét isznak (75%), negyedük otthon készített italt visz magával és issza meg útközben. 

‌A munka és a magánélet nagyon egybefolyik a home office széleskörű elterjedése óta, a Costa Coffee adatai szerint 27 százalék kávézás miatt nem tart szünetet a munkájában. A nők még nagyobb arányban (30%) tesznek így, mint a férfiak (23%). 

‌21 százalékuk naponta 5-10 percet, 13 százalékuk 10-15 percet tölt kávészünettel.

Gávris Iván, a Costa Coffee kávészakértője: „A rövid kávészünetek hátterében a rutinszerűség és a gyors koffeinlöket okozta felfrissülés, azaz a funkcionális kávéfogyasztás állhat. Úgy tűnik tehát, hogy a munkaidő közben nem kerül előtérbe a kávézással töltött énidő, pedig ez a munkában való hatékonyság szempontjából is fontos lehet. Azt javaslom, hogy a rutint szakítsuk meg olykor egy-egy minőségi, lassan elfogyasztott kávéval.”


Az adatok a Costa Coffee, kávézási szokásokat felmérő kutatásából származnak. A kutatás 2721 válaszadó közreműködésével 2021 márciusában készült, a Coca-Cola HBC Magyarország megbízásából a GKI Digital készítette.