Vajon mire utal a kávé csomagolásán található szám?

Sokan azt hiszik, hogy minél koffeindúsabb egy kávé, annál magasabb ez a szám. Holott ez a kávé egy másik fontos jellemzőjéről nyújt alapvető információkat. A Costa Coffee segít, hogy hogyan válassz hozzád illő kávét! 

‌A Costa Coffee csomagolásán is feltűntetett intenzitás mértéke az íz erősségét, sőt, az esetek többségében a keserűség mértékét jelöli – ha valaminek azonban semmi köze egymáshoz a kávén belül, az a keserű, pörkölt kávé íz és a koffein. Így aztán tévhit, hogy a 10-es intenzitású kávé egész napra felpörget.

És hogy mitől függ az íz erőssége? 
‌Például attól, hogy milyen volt a termőhely, hogyan dolgozták fel, hogyan pörkölték az alapanyagot. Minél magasabb a szám, annál markánsabb, minél alacsonyabb, annál lágyabb, selymesebb ízű a kávé. 

Mi adja a kávé ízét? 
‌A kávé ízanyagát a pörkölés során felbomló fehérjék, a karamellizálódó cukrok és a savak adják, a koffein azonban nincs jelen akkora koncentrátumban, hogy az ízélményt befolyásolja.

Gávris Iván, a Costa Coffee kávészakértője: „Előfordul, hogy a magas intenzitású kávéban kevesebb koffein lesz, kivéve persze, ha Robustából készült kávét fogyasztunk, hiszen a Robustának két-, háromszor akkora lehet a koffeintartalma mint az Arabica típusú kávéknak. Erre érdemes figyelni, amikor kávét választunk!”

A kávé intenzitásáról szól ez a videó, amelyben Gávris Iván, a Costa Coffee kávészakértője mondja el, hogy milyen tényezőktől függ a kávé ereje és intenzitása.